Kriminalvården larmar: “vi hinner inte med”

Av Nathalie Wästerlund 2025-07-12

I maj framlade Justitiedepartementet ett utkast till en lagändring som ändrar kraven för villkorlig frigivning. Kriminalvården är kritiska till förslaget, och menar att de inte kommer att hinna ställa om i sin verksamhet i tid.

Förslaget innebär bland annat att villkorlig frigivning inte får ske på straff över sex år innan tre fjärdedelar har avtjänats. Idag är gränsen två tredjedelar. Det nya förslaget vill regeringen införa redan till årsskiftet, men Kriminalvården varnar i ett remissyttrande för att de inte kommer hinna implementera förändringarna tills dess.

Fördjupad konsekvensanalys

De skriver att lagförslaget “förväntas få mycket stor påverkan på myndighetens verksamhet och det är svårt att fullt ut överblicka alla konsekvenser som förslagen kan innebära.” De ber därför om en fördjupad konsekvensanalys som tar hänsyn till påverkan som förändringarna kan innebära för myndigheten.

Nästintill omöjligt att genomföra

Hanteringen av strafftidsbeslut utgår i dagsläget helt från ett befintligt systemstöd. Att ändra på tidskraven för villkorlig frigivning hade krävt en manuell hantering och en omarbetning av hela systemet, något som är nästintill omöjligt i dagsläget. Detta inte minst eftersom flera olika stora förändringar är i rullningen, bland annat barn- och ungdomsavdelningarna som ska tas i bruk under nästa år.


Publicerad

Prenumerera på Kriminalvårdsmagasinets nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.