Av Nathalie Wästerlund 2025-07-14
Kammarrätten i Göteborg har beslutat att avslå en intagens begäran om att få inneha en egen hårtrimmer under anstaltsvistelsen. Domen innebär att Kriminalvårdens tidigare avslag står fast.Den intagne kvinnan ansökte om att få använda en privat hårtrimmer, eftersom hon fick varblåsor och sår i huvudet av den gemensamma trimmern som anstalten lånar ut. Därtill menar hon att det är extremt ohygieniskt att använda en hårtrimmer som flera andra använder, eftersom den inte går att rengöra helt och hållet.
Motiverat ur hygieniskt perspektiv
Kriminalvården avslog ansökan med hänvisning till att anstalten redan tillhandahåller hårtrimmer för utlåning samt rengöringsmedel för att minska risken för smittspridning. Kvinnan överklagade därefter beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad, som gav henne rätt och ansåg att innehavet var motiverat ur ett hygieniskt perspektiv. Därtill menade de även att Kriminalvården hänvisat till gamla föreskrifter gällande innehavandet av personliga tillhörigheter, vilka inte gäller längre.
Behovet anses tillgodosett
Kriminalvården överklagade dock förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Göteborg, som nu alltså upphäver förvaltningsrättens beslut. Kammarrätten konstaterar att enligt fängelselagen får intagna endast inneha personliga tillhörigheter som är motiverade för att verkställigheten ska kunna genomföras på ett ändamålsenligt sätt. Eftersom anstalten redan tillhandahåller en hårtrimmer, anser Kammarrätten att behovet därmed är tillgodosett och att det därför inte är motiverat att inneha en egen.
Stöd Kriminalvårdsmagasinets bevakning av Kriminalvården »
Artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.