Av Nathalie Wästerlund 2025-07-05
Det nya fängelset i Trelleborg kommer bli Sveriges största, med plats för drygt 700 intagna. Skisserna börjar bli klara och byggstart är planerad till början av nästa år. Ett samarbete med lantbruksexperter ska bidra till en tryggare anstalt.Kriminalvården skriver själva att tanken är “att den nya anläggningen ska uppfattas som småskalig och ge lite av en by-känsla”. Miljöerna både inne på anstalten och området utanför har utformats med stöd i forskningen för att vara hållbara, läkande och funktionella på flera olika sätt. Att skapa ytor där intagna och medarbetare möts har varit en viktig faktor i planeringsarbetet.
Fysisk kontakt med naturen
Att se naturen inifrån byggnaden och att få fysisk kontakt med den är två andra viktiga faktorer. För att hitta lösningar på detta så har Kriminalvården bland annat tagit hjälp av forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp.
Mycket har hänt sen Kumla
– Väldigt mycket har hänt sedan Kumla invigdes och vi vill bygga nytt utifrån vetenskapliga grunder, vad vet vi fungerar? Men i Sverige finns väldigt lite forskning på fängelsebyggnation. Däremot så finns det väldigt mycket kunskap kring grönytor och utemiljöer och hur de påverkar oss, säger Andreas Wallin, kriminalvårdschef för den nya anstalten, i ett pressmeddelande.
Odling, påtning och utbildning
Forskning har visat att naturnära verksamhet ger färre incidenter och ett lugnare klimat. Utöver de många grönytorna som planeras på anstaltsområdet så kommer det också att upprättas en fängelseträdgård där de intagna kan odla och påta. Det kommer dessutom att finnas möjlighet att utbilda sig inom trädgårdsverksamhet – en yrkesbransch där även tidigare dömda anses ha relativt goda chanser att få jobb.
Naturen främjar psykisk hälsa
Ett naturnära liv kan stärka vår psykiska hälsa, något som är viktigt på häkten och anstalter. Psykisk ohälsa är vanligt förekommande bland fångar, men det finns inte många fängelseplatser anpassade för personer med psykisk problematik. Därför lyfts en vackrare miljö fram som en viktig del av en välfungerande anstalt.
Gröna promenadstråk och vackra parker
SLU hjälper även Kriminalvården att utforma promenadstråk och parkliknande miljöer. Det är dock en utmaning att få in grönska utan att det äventyrar säkerhet, vilket är anledningen till att vackra miljöer utanför anstaltsområdet ska synas även inifrån anstalten.
– SLU har varit oerhört hjälpsamma i det här arbetet och starkt bidragit till att vi utformat rastgårdarna på det sätt som är tänkt, säger Andreas Wallin.
Stöd Kriminalvårdsmagasinets bevakning av Kriminalvården »
Artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.