Av Nathalie Wästerlund 2025-07-09
Ett förslag om utökade möjligheter till att avtjäna fängelsestraff med elektronisk övervakning, alltså fotboja, har lagts fram. Kriminalvårdsmagasinet reder ut vad som gäller.En lagrådsremiss har lagts fram och lämnats till Lagrådet för granskning. Förslaget innefattar möjligheten att verkställighet med fotboja i den dömdes bostad utvidgas till att omfatta fängelse i högst ett år och sex månader. Det kan alltså bli möjligt att, istället för att sitta i fängelse i ett och ett halvt år, få avtjäna denna tid i hemmet med fotboja. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.
Fördjupad lämplighetsprövning
Det ska enligt förslaget också göras en fördjupad lämplighetsprövning innan ett beslut om verkställighet i den dömdes bostad fattas. Där ska man ta särskild hänsyn till karaktären på den brottslighet som straffet avser, risken för återfall i brott och hur verkställigheten kan komma att påverka brottsoffer och den dömdes anhöriga.
I lagrådsremissen framgår det också att om den dömde “tidigare har avtjänat ett fängelsestraff med elektronisk övervakning, får ett nytt beslut om sådan verkställighet fattas först efter att det förflutit en period av minst tre år under vilken den dömde inte begått något brott som har lett till en strängare påföljd än böter.”
“Vi vet ju inte riktigt vad det blir”
Kriminalvården har getts i uppdrag att förbereda sig för denna förändring, enligt Justitiedepartementet. Kriminalvårdsmagasinet har därför varit i kontakt med dem gällande detta. Monica Bergström, pressekreterare på Kriminalvården, kontaktade deras rättschef för att vidare kolla upp ärendet. De uppgav däremot att de ännu inte har någon direkt kunskap om detta, och hänvisade vidare till regeringen.
– Det är lite tidigt att prata med oss, vi vet ju inte riktigt vad det blir, säger Monica Bergström.
Kriminalvården ska förbereda sig
Kriminalvården har getts uppdraget att förbereda sig innan dess att de nya reglerna börjat gälla.
– Vi har tidigare föreslagit att det ska vara möjligt att verkställa fängelsestraff med fotboja i kontrollerade boenden, och för att inte tappa viktig tid ger vi Kriminalvården i uppdrag att redan nu förbereda sig för denna förändring, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande. Huruvida Kriminalvården faktiskt har börjat arbeta med detta förblir dock oklart.
Vad är ett “kontrollerat boende”?
Kriminalvården ska ansvara för verkställigheten av fängelsestraff med fotboja och för driften av de kontrollerade boendena, precis så som det fungerar nu med regelbundna kontroller och kontakt med Frivården. Verkställigheten kan ske antingen i den dömdes egna bostad, eller i ett kontrollerat boende.
Det sistnämnda är inget som finns i nuläget, men om lagändringarna går igenom så kommer det att upprättas. Det beskrivs i utredningen som ett vandrarhemsliknande hus, som drivs och bemannas av Kriminalvården. Där kommer sysselsättningen att ordnas via myndigheten, i samarbete med bland andra Arbetsförmedlingen. Den dömde ska enbart vara tillåten att lämna boendet på vissa tider och för vissa ändamål, exempelvis för arbete eller utbildning.
Dessutom ska den dömde ha rätt till att sammanträda med andra dömda för överläggning i frågor som är av gemensamt intresse för dem som vistas på det kontrollerade boendet i form av ett förtroenderåd. Rådet ska ges möjlighet att på lämpligt sätt överlägga med ledningen för det kontrollerade boendet.
Säkerhetsklass “fyra-light”
Särskilda regler föreslås implementeras rörande kontrollerat boende. Bland annat så ska den dömde inte placeras så att han eller hon vistas tillsammans med dömda av motsatt kön och minderåriga får inte placeras med vuxna. Den dömde får däremot tillåtas att ha sitt spädbarn hos sig, om det kan anses vara för barnets bästa.
– Idag finns inte reglerat hur många säkerhetsklasser det ska finnas för fängelser, och detta skulle nog närmast kunna liknas med en ”fyra-light”. Många klienter har inte bostadssituationen löst, och detta skulle kunna göra att fler klienter, där vi inte ser risker med att de vistas ute i samhället, skulle kunna verkställa i en mjukare form, säger Caroline Oredsson, rättschef på Kriminalvården.
Reglerna kvarstår
Reglerna för att avtjäna sitt straff med fotboja kvarstår och gäller både i eget boende och kontrollerat boende. Den dömde ska vara skötsam, försörja sig ekonomiskt enligt bästa förmåga, inte begå några andra brott och inte dricka någon alkohol eller ta droger. Denne är dessutom skyldig att på begäran lämna prover på bland annat hår, blod, urin eller saliv för att säkerställa att inga rusmedel använts.
Precis som i fängelset ska den dömde också ges möjlighet att vistas utomhus minst en timme varje dag. Om det anses lämpligt kan andra vistelser utanför bostaden godkännas, om det gäller exempelvis jobb eller fritidsaktiviteter.
Avgiften, som betalas av den dömde, för att avtjäna sitt straff med fotboja uppgår till 100 kronor per dag, dock högst 12 000 kronor för hela verkställighetsperioden. Avgiften ska betalas i förskott och tillföras brottsofferfonden. Kriminalvården tar emot och redovisar avgiften.
Träder i kraft nästa år
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. I fråga om verkställighet i kontrollerat boende ska den nya lagen om dock tillämpas första gången den 1 juni 2026, för att ge mer tid att upprätta dessa boenden.
Stöd Kriminalvårdsmagasinets bevakning av Kriminalvården »
Artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.